Hoe komt het centrum van Ter Aar er straks uit te zien?

Foto: Gemeente Nieuwkoop

TER AAR - In Ter Aar ontbreekt op dit moment een Dorpshart. Al lange tijd wordt er in Ter Aar en in de rest van de gemeente over de herstructurering van het centrumgebied gesproken. De wens van de gemeente is namelijk om een onderscheidend centrum met een zo compleet mogelijk aanbod te blijven bieden voor Ter Aar en omgeving, het centrumgebied toekomstbestendig te maken en de aantrekkingskracht te vergroten.

De gemeente en Kavel Vastgoed hebben samen aan een plan voor de vernieuwing van het Dorpshart gewerkt. Veel mensen dachten hierover mee. In de zomer van 2023 heeft de gemeenteraad het masterplan voor het Dorpshart Ter Aar vastgesteld. Dit bood een ontwikkelrichting voor het Dorpshart.

Zo bestond dat masterplan bijvoorbeeld uit circa 115 nieuwe appartementen om tegemoet te komen aan de woningvraag in de gemeente Nieuwkoop, twee gezellige pleinen en ruimte voor horeca en terras, twee grote parkeerterreinen bij de supermarkten en meer ruimte voor evenementen, zoals de kermis en de braderie.

Wat is het definitieve plan?

Na de vaststelling is de gemeente aan de slag gegaan met het ontwerp voor het gebied rondom het marktplein. Inwoners konden hierover meedenken tijdens een inloopavond. Ook zijn er veel individuele gesprekken gevoerd met omwonenden.

Met alle ontvangen reacties en de uitgangspunten van het masterplan is er een definitief ontwerp gemaakt. In het ontwerp is ruimte voor 20 appartementen verdeeld over twee gebouwen (in het oorspronkelijke plan waren dit 30 appartementen verdeeld over drie gebouwen).  Verder is er in de twee gebouwen ruimte voor circa 1000 vierkante meter detailhandel. In het ontwerp zijn meer parkeerplekken toegevoegd en worden minder woningen gerealiseerd dan in het masterplan. 

Foto: Gemeente Nieuwkoop

Daarnaast is Sporthal de Vlinder een tijdje terug gesloopt. Ook deze locatie wordt herontwikkeld. Op een later moment kunnen inwoners meedenken over het ontwerp voor de Vlinderlocatie.  

Subsidie

In juni van dit jaar stemde het Nieuwkoopse gemeentebestuur in met het ontwerp. Daarnaast werd besloten om toestemming te geven voor het indienen van een subsidieaanvraag bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) om mogelijk een gedeelte van het project te financiƫren. De gemeente verwacht dit aan het einde van dit jaar te horen.

Lees ook: Omwonenden blij met plannen tegen verkeersdrukte in Ter Aar: 'Het is nu een chaos'