Geweldsgolf in onze regio gevolg van gestolen partij coke uit loods in Ter Aar
Foto ter illustratieFoto: John van der Tol
TER AAR - De geweldsgolf in onze regio van oktober vorig jaar is een gevolg van het stelen van een deel van 1400 kilo coke uit een loods in Ter Aar. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. In Alphen aan den Rijn en Rijnsaterwoude werden huizen beschoten en waren woningen het doelwit van explosies.
Het aantal explosies, beschietingen en andere geweldsincidenten in de regio dat te linken is aan een gestolen partij cocaïne in België, is enorm opgelopen. Dat de geweldsgolf in oktober vorig jaar in de Alphense regio met de ripdeal te maken heeft, was al bekend. Maar ook diverse explosies en brandstichtingen in de regio Den Haag blijken eraan te linken te zijn. Er zijn in totaal dertig verdachten opgepakt.
1400 kilo
De oorsprong van de geweldsgolf is terug te leiden naar een gestolen partij cocaïne van 1400 kilo. Dat bevestigt het OM nu na eerdere berichtgeving bij Omroep West en Studio Kaag en Braassem. De partij drugs is in België ingevoerd, vermoedelijk in de haven van Antwerpen.
In België worden de drugs onderschept door andere criminelen en naar Nederland vervoerd. In het Brabantse Oud Gastel wordt de gesloten partij verdeeld.
Vijf mensen zijn opgepakt voor het bezit van de drugs. Het gaat om drie mannen (27, 28 en 31) uit Den Haag, één uit Voorburg (20) en een man uit Hoogvliet (29).
Loods in Ter Aar
Een deel van de 1400 kilo wordt opgeslagen in een loods in Ter Aar. In de nacht van 10 oktober wordt die partij coke ook weer gestolen. Het is het begin van een geweldsgolf in onze regio.
Op klaarlichte dag loopt de schutter met dit automatische geweer door het centrum van Alphen aan den Rijn om op woningen in de Prins Hendrikstraat te schietenFoto: Studio Alphen
Een van de woningen is van een Alphense slijter, die eigenaar is van de loods in Ter Aar waar drugs opgeslagen lagen. Eén van zijn medewerkers blijkt diezelfde dag naar een locatie gelokt te zijn en door twee mannen bedreigd met een vuurwapen.
De eigenaar van de loods is volgens het OM verdachte in de zaak, maar hij zit niet vast.
Na het schieten in de Prins Hendrikstraat volgen in korte tijd nog zes incidenten in Alphen aan den Rijn, Leiden, Valkenburg en dus Rijnsaterwoude, waaronder het beschieten van het huis van de bedreigde medewerker.
De schade is goed zichtbaar na de explosieFoto: John van der Tol
Maar nu blijken ook negen incidenten in Rijswijk, Den Haag en Delft te linken te zijn aan de geripte cocaïne.
Volgens het OM 'geeft het dossier een beeld dat eerst in en rond Den Haag (bekenden van) vermeende opdrachtgevers van de ripdeal in België werden aangepakt. Toen zij ook zelf werden geript, verlegde de geweldsgolf zich naar de regio Alphen aan den Rijn.'
Ondernemers hebben geen rol in conflict
Uit het onderzoek blijkt volgens het OM 'dat de getroffen bewoners en ondernemers zelf geen rol hadden in het criminele conflict, maar hooguit zijdelings gelinkt kunnen worden aan vermoedelijke opdrachtgevers voor de ripdeal in België. Bijvoorbeeld als familie en vrienden.'
Wat nog onderzocht wordt door justitie is of de slijterijbaas uit Alphen, die eigenaar is van de loods in Ter Aar, wist dat er cocaïne lag opgeslagen in zijn loods.
Uitvoerders en regelaars aangehouden
De dertig verdachten die opgepakt zijn in al deze zaken zijn vooral zogeheten uitvoerders en 'brokers' (regelaars red.) van de beschietingen en explosies.
Het OM zegt overigens de herkomst van de partij drugs en wie de eigenaar was niet te onderzoeken.
Overzicht geweldsincidenten die te maken hebben met de gestolen cocaïne
7 oktober: Brandstichtingen in de Chicagostraat Den Haag en Herenstraat Rijswijk (twee verdachten)