Ziendeweg wordt afgesloten, gemeenteraad wil geen juridische stappen

Auto's passeren elkaar op de Ziendeweg Foto: John van der Tol

NIEUWKOOP - Op 31 mei 2024 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn besloten dat de Ziendeweg definitief wordt gesloten voor automobilisten. De weg zou te gevaarlijk zijn voor fietsers en wandelaars.

Meerdere partijen en organisaties zijn tegen de sluiting van de Ziendeweg. Belangenvereniging Eymbert protesteerde al bij het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn en stuurde meerdere brieven naar de gemeenteraad. Zij pleiten voor een vrijliggend fietspad langs de Ziendeweg, zodat zij geen hinder ondervinden van automobilisten. Echter zouden hier geen financiën voor zijn.

In de afgelopen raadsvergadering van de gemeente Nieuwkoop werd nog kort over de afsluiting gesproken. Remco Hendriks van Samen Beter Nieuwkoop diende een motie in om de mogelijkheid te hebben om een juridische procedure te starten tegen de gemeente Alphen aan den Rijn als de Ziendeweg wordt afgesloten. Op SGP/ChristenUnie na, waren de andere partijen niet enthousiast.

Wat is er zo gevaarlijk?

De Ziendeweg is maar 3,5 meter breed. Dit betekent dat (tegemoetkomend) autoverkeer elkaar niet of nauwelijks kan passeren. Een groot deel van het verkeer is sluipverkeer dat de provinciale wegen mijdt. Door de ligging in het buitengebied is de weg een oversteekplaats voor dieren. Er worden regelmatig dieren aangereden. Ook kwam in 2014 een wielrenner om het leven na een aanrijding met een tractor. 

De afsluiting is ongeveer 140 meter lang. De weg is vanaf Nieuwkoop en vanaf Zwammerdam tot aan de afsluiting normaal bereikbaar voor auto’s. Verder is het de bedoeling dat ‘vreemd’ autoverkeer, in plaats van de sluiproute, de provinciale wegen gebruikt.

Lees ook: Ontheffingen sluiting Ziendeweg: raad van Nieuwkoop wint advies in bij huisadvocaat