Wethouder komt terug op uitspraak over verdringen van Nieuwkoopse jongeren door statushouders

Foto: Gemeente Nieuwkoop

GEMEENTE NIEUWKOOP - Wethouder Ines de Ridder is donderdagavond tijdens de raadsvergadering op de vingers getikt door meerdere politieke partijen over een uitspraak die zij deed tegenover Studio Nieuwkoop. Zij stelde dat Nieuwkoopse woningzoekenden worden verdrongen door statushouders bij het zoeken naar een woning. 'Ik doe afstand van deze uitspraak', aldus de wethouder.

'Ik wil mijn excuses aanbieden voor alle ophef die dit artikel heeft laten ontstaan', reageert de wethouder op vragen die werden gesteld door René Carlier, raadslid van Natuurlijk Nieuwkoop. Zijn partij voelde samen met D66 Nieuwkoop, de wethouder aan de tand over de uitspraken die zij deed in een interview met Studio Nieuwkoop. Samen met fractievoorzitter Lizet Keijzers en raadslid Mariëlle de Romeijn schoof de wethouder aan voor een terug- en vooruitblik op de prestaties en doelen van Samen Beter Nieuwkoop.

De Romeijn gaf hierin aan 'het niet te kunnen verkroppen dat statushouders snel en huis kunnen krijgen en dat de Nieuwkoopse jongeren tot hun dertigste thuis wonen'. Wethouder de Ridder was het daarmee eens. Zij noemde het 'een verdringing van de reguliere woningzoekenden'. Er was volgens haar een lastige situatie ontstaan voor de starters.

Wethouder doet afstand van uitspraak

Natuurlijk Nieuwkoop en D66 vroeg zich af of de uitspraak van de wethouder de mening van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nieuwkoop vertegenwoordigt. 'Dat is niet het geval', zei De Ridder tijdens de beantwoording van de vragen. De wethouder gaf aan dat zij namens het college afstand wil doen van haar uitspraak. 'Wat het college betreft is er geen sprake van verdringen op de woningmarkt door statushouders', rectificeerde zij haar eerdere uitspraak. 

Het college heeft na aanleiding van de uitspraak van de wethouder een raadsbrief gestuurd naar alle raadsleden. Hierin staat vermeld dat de gemeente Nieuwkoop onverminderd blijft samenwerken met buurtgemeente Kaag en Braassem over de invulling van de Spreidingswet. Hier waren namelijk wat twijfels over ontstaan bij de lokale VVD-fractie.

Spreidingswet

Paul Platen, fractievoorzitter van die Nieuwkoopse VVD, was niet blij met de uitspraak van de wethouder. Hij vroeg zich af of zij beseft wat de impact van haar uitspraak betekent voor de verstandhouding met de gemeente Kaag en Braassem met betrekking tot het invullen van de Spreidingswet. 'Uiteraard besef ik mij dat', aldus de wethouder. 'Ik zal daar een persoonlijke opvolging aan geven aan de bestuurders in Kaag en Braassem.'

Over de invulling van die Spreidingswet is nog niet veel meer bekend. 'Achter de schermen wordt daar hard aan gewerkt', aldus een woordvoerder van de gemeente Nieuwkoop.

Daarnaast was Platen van mening dat de partij van de wethouder, Samen beter Nieuwkoop, zou moeten reageren op het optreden van haar wethouder. De burgemeester, tevens voorzitter van de vergadering, stak daar een stokje voor.

Lees ook: Samen Beter Nieuwkoop wil 'pas op de plaats' met azc en dringend meer woningen