Samen Beter Nieuwkoop wil 'pas op de plaats' met azc en dringend meer woningen
GEMEENTE NIEUWKOOP - Nu de politiek in de gemeente Nieuwkoop weer volop aan de gang is, blikken de fracties uit de gemeenteraad terug op het afgelopen politieke halfjaar, en blikken zij vooruit op de laatste vier maanden van 2024. Wat ging er goed? Maar vooral; wat moet er echt beter binnen de gemeentegrenzen? Deze keer gaan we in gesprek met fractievoorzitter Lizet Keijzers, raadslid Mariëlle de Romijn en wethouder Ines de Ridder van Samen Beter Nieuwkoop.
'In het eerste deel van 2024 hebben we ontzettend veel gedaan en daar zijn we dan ook heel erg trots op', vertelt Keijzers. 'We hebben dat gedaan door goed te luisteren naar de inwoners en op zoek te gaan naar wat zij willen.'
De fractievoorzitter geeft aan dat de partij veel werk heeft gemaakt van het uit de grond krijgen van woningen. 'Daarnaast heeft de raad een strategische koers vastgesteld voor de woningbouw. Daarin staat hoeveel woningen er moeten komen tot en met 2030. Zo’n 1.900.' Plus nog de doorkijk ná 2030. Daarnaast is er volgens de fractievoorzitter ruimte nodig voor de ouderenzorg, ‘omdat de samenleving vergrijst’. ‘Bejaardenhuizen in een nieuwe stijl, zoals de Futurahuizen maar dan voor onze inwoners die het minder breed hebben’ vult de Romijn aan.
'Eigen inwoners eerst'
'Daarnaast willen we ervoor zorgen dat onze eigen inwoners zo veel mogelijk hier terecht kunnen', vervolgt Keijzers. Dat was al het geval met de woningen in Teylerspark II die allemaal naar jonge starters uit de gemeente gingen.
'Wat daar eigenlijk mee samenhangt is het invullen van de Spreidingswet. Wij zien toch graag dat we daar een pas op de plaats maken', aldus Keijzers. De partij staat daar echter alleen in.
Raadslid Mariëlle de Romijn vindt het eigenlijk niet te verkroppen dat de Nieuwkoopse jongeren haast tot hun dertigste thuis wonen, en dat statushouders voorrang krijgen. 'Het gaat er om dat onze jongeren echt woningen nodig hebben.' Volgens wethouder De Ridder worden de Nieuwkoopse woningzoekenden een soort verdrongen. 'Er is een hele lastige situatie ontstaan voor de starters.'
Vitale en levendige dorpen
Dat is waar wethouder de Ridder voor staat: zo houdt woningbouw de dorpen vitaal en blijven voorzieningen, sport- en verenigingsleven behouden, met ook veel inzet van de vele vrijwilligers die het cement van de samenleving zijn. Zo heeft de Romijn ook hard getrokken aan een plan voor dorpshart Ter Aar, met méér draagvlak, en door veel met de inwoners en ondernemers in gesprek te gaan.
Daarnaast worden er grote investeringen zoals meerdere Integraal Kindcentra (IKC) gedaan, we zijn er trots op dat als gemeente Nieuwkoop zo te kunnen doen. 'Helaas is de bouw van het IKC in Nieuwveen vertraagd', stelt De Romijn. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn een elektriciteitskabel en een gasleiding die niet tijdig kunnen worden verlengd.
Daarnaast komt er een nieuw zwembad in Nieuwkoop. Ook is de partij trots op het feit dat er structureel meer geld wordt gereserveerd voor het onderhoud bij de sportverenigingen in de gemeente.
De komende periode
'De komende tijd gaan we goed blijven samenwerken met onze inwoners, maar ook met onze collega-politici. We doen het niet alleen maar we zoeken die samenwerking echt met andere partijen', aldus de fractievoorzitter.
Daarnaast gaat de partij de komende periode door met het aandringen bij de provincie op de bouw van woningen, en goede ontsluiting voor de drukke wegen en woonwijken. 'Dat is voor ons heel belangrijk', stelt Keijzers. 'Daarnaast zullen wij het dossier over het azc heel kritisch blijven volgen.'
'We willen altijd met de inwoners in gesprek blijven, we moeten goed bereikbaar zijn voor hen. Ook moeten zij ons makkelijk kunnen vinden', aldus De Romijn.
Wethouder De Ridder hoopt verder dat alle bouwplannen die worden ingediend, worden goedgekeurd door het provinciebestuur. Volgens haar, en de raadsleden van de partij, is dat één van de belangrijkste dingen waar aandacht moet worden besteedt in de komende periode.