Provincie wijst polder tussen Langeraar en Rijnsaterwoude aan voor geclusterde opstelling van windturbines

Foto: Michel Looyenstein

Door: Jochem van Leeuwen/Stijn Kooistra

LANGERAAR - De polder tussen Langeraar en Rijnsaterwoude is door de provincie Zuid-Holland aangewezen als mogelijke locatie voor een geclusterde opstelling van windturbines van 240 meter hoog. Uit de conceptversie van het Omgevingseffectrapport (OER) van de provincie Zuid-Holland komt dit gebied als een van de plekken naar voren voor het plaatsen van windmolens.

De provincie onderzoekt waar nieuwe windmolens geplaatst kunnen worden om haar doelen voor duurzame energieopwekking te halen. Momenteel wekt Zuid-Holland niet genoeg zonne- en windenergie op om te voldoen aan de gemaakte afspraken.

Om het huidige tekort aan te vullen, heeft de provincie onderzoek laten uitvoeren naar geschikte locaties en de effecten die het plaatsen van windmolens heeft op deze locaties. Er is onder meer gekeken naar de impact van het plaatsen van de windmolens op natuur, leefomgeving, landschap en aangeleverde locaties van gemeenten en waterschappen.

De conceptversie van dat onderzoek, de ‘omgevingseffectenreportage’, is op 2 juli openbaar gemaakt. Hieruit komen negen gebieden naar voren die volgens het onderzoek technisch het best beoordeeld zijn. Eén daarvan is dus het gebied tussen Langeraar en Rijnsaterwoude.

Het roze vlak aan de rechterkant is een van de gebieden waar windmolens mogelijk zijn Foto: Provincie Zuid-Holland

In het concept wordt uitgegaan van het plaatsen van windturbines met een hoogte van 240 meter.

‘Geen harde belemmeringen’

Volgens het rapport zijn er bij de gekozen geen harde belemmeringen en alleen beperkte zachte belemmeringen vanuit natuur, leefomgeving en veiligheid. ‘Dit neemt niet weg dat er wel degelijk effecten zijn voor mensen en dieren rondom deze gebieden,’ staat in het rapport.

De provincie geeft aan dat de uitkomst van het onderzoek niet vastlegt op welke locaties de windmolens uiteindelijk geplaatst zullen worden.

'Zwaar teleurgesteld in het proces'

De werkgroep Bedreigd Open Landschap is niet blij met de plannen. Zij geven op hun eigen website aan duurzame energie en klimaatmaatregelen te steunen. 'Wij zijn zwaar teleurgesteld in het proces en de gebrekkige aandacht voor gezondheid, leefbaarheid en participatie. Dat laatste was volgens hen meer een formaliteit dan een echte samenwerking.

'Wij willen dat er beter wordt nagedacht over deze plannen. Dat er echt wordt geluisterd naar bewoners, dat gezondheid en leefbaarheid vooropstaan en dat ons landschap niet wordt opgeofferd. Het Groene Hart is van ons allemaal - een open landschap dat rust en ruimte biedt. Dat moeten we samen beschermen', aldus de werkgroep.

'Voor (middel)grote windturbines zien wij geen mogelijkheden'

De gemeente Nieuwkoop is zelf niet actief betrokken geweest bij het aandragen van een locatie. Dat melden zij in een reactie aan Studio Nieuwkoop. Het gebied voor de mogelijke locatie is namelijk eigendom van Kaag en Braassem.

'Iedere gemeente bepaalt haar eigen strategie om meer energie lokaal op te wekken. Binnen onze gemeentegrenzen zetten wij in op zonne-energie', aldus wethouder Guus Elkhuizen. 'Hiervoor is gekozen na een uitgebreid participatietraject met onze inwoners en andere belanghebbenden. Wij hebben beperkte invloed op de manier waarop buurgemeenten hier invulling aan geven. Wel vragen wij de buurgemeenten onze inwoners en andere belanghebbenden actief te betrekken, mochten zich op gemeentegrenzen ontwikkelingen voordoen.'

Een woordvoerder van de gemeente vult aan. 'Voor (middel)grote windturbines zien wij in Nieuwkoop geen mogelijkheden. Dat komt door hoogtebeperkingen vanuit Schiphol en bescherming van onze vogelrijke natuurgebieden.'

Lees ook: Opvang Oekraïners in 't Trefpunt, of komt er toch weer een horeca-exploitant?