Populariteit van bromfietsen stijgt, aantal snorfietsen neemt af in gemeente Nieuwkoop

Foto: Pixabay

GEMEENTE NIEUWKOOP – In de gemeente Nieuwkoop zijn er afgelopen jaar 113 bromfietsen bijgekomen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het de grootste stijging in de afgelopen vijf jaar.

Omgerekend zijn er nergens in Zuid-Holland meer bromfietsen per persoon dan in Nieuwkoop; zo’n één op de 20 inwoners heeft een bromfiets.

Minder snorfietsen

Het aantal snorfietsen is afgelopen jaar afgenomen. Vorig jaar waren er 931 in de gemeente Nieuwkoop. Dit aantal is gedaald naar 885.

In totaal zijn er in de gemeente nu 2.454 voertuigen met een bromfietskenteken. 51 meer dan vorig jaar.

Ook brommobielen rijden met een bromfietskenteken rond. Daarvan zijn er in Nieuwkoop 39 dit jaar en in 2023 waren er 35. In heel Nederland zijn er in een jaar tijd ongeveer tweeduizend brommobielen bij gekomen, het zijn er nu ruim 21.000.

Meer ongelukken?

Wat de opkomst van de brommer en de afname van het aantal snorfietsen met de verkeersveiligheid doen, is nog niet helemaal duidelijk. In heel Nederland waren er vorig jaar vier dodelijke ongevallen waar een snorfiets bij betrokken was, en 37 dodelijke ongevallen waar een bromfiets bij betrokken was.

Lees ook: Automobilisten opgelet: de politie is weer begonnen aan de Europese flitsmarathon