Plannen voor azc worden niet aan de kant geschoven

Sporthal De Tweesprong in Kaag en Braassem - waar in 2015 enkele dagen Syrische vluchtelingen werden opgevangen. Foto: Studio Kaag en Braassem

GEMEENTE NIEUWKOOP - De gemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem gaan zorgen voor een asielzoekerscentrum op het grensgebied tussen beide gemeenten. Het is nog zoeken naar een geschikte locatie hiervoor en de twee gemeenten maakten bekend dat zij hier langer de tijd voor gaan nemen. Afgelopen week diende de partij Samen Beter Nieuwkoop tijdens de raadsvergadering een motie in om de plannen voor het azc in de wachtkamer te zetten.

Nieuwkoop en Kaag en Braassem moeten samen 367 asielzoekers gaan opvangen. Eerder dit jaar stemden beide gemeenteraden in met een onderzoek naar een locatie voor een azc. Het was de bedoeling dat er voor de zomer uitsluitsel over zou komen. Nu is dat opgeschoven naar het najaar.

Het nieuwe kabinet is echter van plan om de spreidingswet van tafel te vegen. De PVV, NSC, BBB en VVD willen het strengste asielbeleid ooit invoeren. Remco Hendriks, raadslid van Samen Beter Nieuwkoop, diende de motie in om de plannen voor het azc te parkeren.

'Wij willen af van de dwang voor de gemeentes'

'Samen Beter Nieuwkoop heeft altijd aangegeven geen azc te willen in de gemeente Nieuwkoop, maar ook verantwoording te nemen voor haar wettelijke verplichting. Dat hebben wij altijd gedaan en zullen we blijven doen. Nu de wet mogelijk veranderd en er minder instroom komt, willen wij dat we even pas op de plaats maken en de ontwikkelingen afwachten. We willen af van de spreidingswet en dus ook de dwang voor de gemeentes', legt Hendriks uit.

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn stelde echter dat de spreidingswet nog steeds actief is. 'Niemand heeft gezegd dat deze wet er niet meer is en daarom hebben we er ons nu nog aan te houden.' Ook gaf de burgemeester aan dat het moeilijk zou zijn om de motie uit te voeren als deze zou worden aangenomen.

Vijf stemmen voor, vijftien tegen

Pien Schrama-Van Kessel, fractievoorzitter van Natuurlijk Nieuwkoop, was niet te spreken over de ingediende motie: 'Voor ons is deze motie geen welkome verassing. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen, ook voor deze moeilijke opdracht. We hebben een maatschappelijke taak en dat er een spreidingswet voor nodig is om gemeenten te dwingen om verantwoordelijkheid te nemen is eigenlijk diep treurig. Als wij als gemeente niet meewerken aan de spreidingswet maken we het probleem alleen nog maar groter.'

 'Wij vinden het jammer dat de motie het niet heeft gehaald', aldus Hendriks van Samen Beter Nieuwkoop. 'Andere partijen willen dat de trein vol door blijft rijden, met het gevaar dat er straks een azc staat terwijl dit niet meer hoeft. Daar willen wij voor waken. Echter besluit de meerderheid anders en hebben we dat te accepteren.' De motie werd uiteindelijk verworpen met vijftien stemmen tegen. Alle partijen, behalve Samen Beter Nieuwkoop, stemden tegen.

Lees ook: Nieuwkoop en Kaag en Braassem stellen besluit over azc uit tot najaar