Ontheffingen sluiting Ziendeweg: raad van Nieuwkoop wint advies in bij huisadvocaat

Auto's passeren elkaar op de Ziendeweg Foto: John van der Tol

NIEUWKOOP - De gemeenteraad van Nieuwkoop vraagt advies aan haar huisadvocaat, met betrekking tot de sluiting van de Ziendeweg. Remco Hendriks van Samen Beter Nieuwkoop (SBN) diende samen met Gerrit Splinter van ChristenUnie-SGP een motie in waarin het college werd opgeroepen een beroepsprocedure te starten tegen het ontheffingenbeleid van buurgemeente Alphen aan den Rijn. 

Eind maart besloot de Alphense gemeenteraad dat de Ziendeweg definitief afgesloten gaat worden voor doorgaand verkeer. Wel zou er een ontheffingenbeleid komen, voor mensen die de weg hard nodig hebben. Afgelopen week maakte de Alphense wethouder Relus Breeuwsma bekend dat mensen die een zorgtaak hebben voor een naaste, artsen en boeren die grond bewerken langs de Ziendeweg in aanmerking komen voor een ontheffing. 

Dat is voor SBN niet voldoende. 'Wij vinden dat Alphen aan den Rijn onvoldoende de belangen van onze ondernemers en inwoners heeft afgewogen', aldus Hendriks. Hij riep de gemeenteraad op om een beroepsprocedure te starten om alsnog een verruiming van het ontheffingenbeleid af te dwingen. 

Liever een vrijliggend fietspad

Ook het college is niet gelukkig met de uitkomst van dit traject. 'Wij hebben altijd ingezet op een vrijliggend fietspad', zegt wethouder Tom de Kleer. 'Wij hebben een goed gesprek gevoerd met Alphen aan den Rijn, op basis waarvan het ontheffingenbeleid is verruimd. Het is niet voldoende, maar we zijn wel blij dat we een deel van de zwaarste pijn hebben kunnen verzachten.' 

De Kleer ziet een procedure om meerdere redenen niet zitten. Allereerst vraagt hij zich af wat juridisch de kans van slagen is, aangezien de gemeente Nieuwkoop officieel geen belanghebbende in deze situatie is. Daarnaast wil hij de verhoudingen met 'goede buur' Alphen niet op scherp zetten. 'Een beroepsprocedure tegen een andere gemeente is een heel zwaar middel, je maakt meer kapot dan je lief is.' 

 

De Ziendeweg tussen Nieuwkoop en Zwammerdam Foto: John van der Tol

Advies inwinnen

Ook andere raadsleden zetten vraagtekens bij het nut van een procedure. VVD-raadslid Paul Platen pleitte voor een advies van de huisadvocaat. Ook wethouder De Kleer erkende dat de gemeenteraad dit besluit goed gewogen moet kunnen nemen. 

Na een schorsing werd deze oproep door de gehele gemeenteraad ondersteund. Daarom is de advocaat gevraagd om binnen een week met een advies te komen over het al dan niet starten van een traject bij de rechtbank. 

De motie werd om die reden niet in stemming gebracht en het besluit over de motie is uitgesteld naar 20 juni. Verder zei de wethouder toe om Alphen aan den Rijn te verzoeken om procedures af te wachten, en tot die tijd nog niet tot sluiting over te gaan. 

Lees ook: Ziendeweg gaat na jarenlange discussie dicht voor automobilisten