Nieuwe regels voor omgang met scheidsrechters in amateurvoetbal

Foto: Pixabay

GEMEENTE NIEUWKOOP - De KNVB heeft voor komend seizoen nieuwe regels bekendgemaakt voor de omgang met scheidsrechters in het amateurvoetbal.

Met de invoering van deze regels moet er een intensievere samenwerking ontstaan tussen de scheidsrechters en de aanvoerders van teams. ‘Sportiviteit en respect zijn belangrijke kernwaarden van voetbal’, schrijft de KNVB. ‘Om sportiviteit en respect te verbeteren op en rondom het voetbal kan meer samenwerking tussen scheidsrechters en aanvoerders helpen.’

Bij het EK en de Olympische Spelen hebben de UEFA en FIFA nieuwe richtlijnen toegepast om respectvol gedrag richting de scheidsrechters te bevorderen. ‘Dit is succesvol verlopen en stimuleert sportiviteit op de voetbalvelden’, meldt de KNVB. De Nederlandse voetbalbond heeft de nieuwe richtlijn daarom ook ingevoerd op alle niveaus in het betaald voetbal en amateurvoetbal.

Belangrijke rol voor aanvoerders

Spelers van voetbalclubs uit de gemeente Nieuwkoop zullen zich aan verschillende nieuwe regels moeten houden. Alleen aanvoerders mogen voortaan belangrijke beslissingen bespreken met de scheidsrechter. De arbiter zal waar nodig een toelichting op belangrijke beslissingen geven aan de aanvoerders.

Ook krijgen aanvoerders van teams de verantwoordelijkheid om teamgenoten weg te sturen bij de scheidsrechter. Spelers kunnen een gele kaart krijgen als ze deze instructies negeren, protesteren of zich niet respectvol gedragen. Als een keeper de aanvoerder van een team is, dan moet een veldspeler deze rol overnemen wanneer de keeper niet in de buurt van de scheidsrechter staat.

De KNVB verwacht van bestuurders, coaches en trainers dat ze de nieuwe regels breed bekendmaken bij de verenigingen en clubs. ‘Het is een gezamenlijk verantwoordelijkheid van alle betrokkenen bij een wedstrijd, naast de scheidsrechter. We kunnen allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan meer sportiviteit op de voetbalvelden.’

Lees ook: Bekerindelingen amateurvoetbal bekend: Altior en Sportief tegen elkaar