Nieuw IKC en nieuwe woningen in Langeraar worden mogelijk aardgasvrij verwarmd

De bouw van het IKC is in volle gang Foto: Gemeente Nieuwkoop

LANGERAAR - In Langeraar komt er in 2025 een Integraal Kindcentrum (IKC). Dit IKC komt op de locatie van basisschool Aeresteijn, centraal in het dorp. Daarnaast worden in Langeraar ook twintig nieuwe woningen gebouwd. De gemeente Nieuwkoop onderzoekt al enige tijd of er een warmtenet in Langeraar kan worden aangelegd. Dit warmtenet zou het IKC, en in totaal meer dan 150 woningen, aardgasvrij kunnen verwarmen en koelen.

'De bouw van een Integraal Kindcentrum en 20 appartementen in Langeraar vormt een kansrijke mogelijkheid om een warmtenet op te starten. Het IKC heeft namelijk warme en koude lucht nodig voor het verwarmen en koelen van het pand. Het is maatschappelijk vastgoed en de gemeente is eigenaar van de grond. Dat maakt het IKC bij uitstek veelbelovend om een warmtenet te starten', valt te lezen in een raadsvoorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Nieuwkoop.

Gemeenteraad beslist

Het college verzoekt namelijk de gemeenteraad om het warmtenet aan te leggen. Daarvoor zou een warmtebedrijf moeten worden opgericht dat volledig in handen is van de gemeente.

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel donderdag 24 oktober in de meningsvormende raadsvergadering. Vervolgens neemt de gemeenteraad op donderdag 7 november een besluit over het warmtenet.

Bijna 400 gebouwen

In totaal zou het warmtenet de capaciteit hebben om 384 gebouwen (313 aansluitingen) van warmte te voorzien, waaronder het IKC, de nieuwbouw-appartementen, VvE-complexen en huur- en koopwoningen. Het is de bedoeling om in eerste instantie in ieder geval 162 woningen aan te sluiten op het warmtenet.

'Door in een warmtenet te investeren, zorgt de gemeente ervoor dat natuurlijke bronnen - die lokaal aanwezig - zijn worden benut en het gebruik van fossiele brandstoffen (aardgas) in vijf jaar sterk afneemt. Een bijkomend effect is dat een collectieve warmtevoorziening relatief minder elektriciteit nodig heeft dan individuele systemen. Dit draagt bij aan een stabieler stroomnet, wat de kans op netcongestie verkleint', staat in het raadsvoorstel.

Mocht de gemeenteraad instemmen met het plan, dan is de planning om eerst het IKC en de nieuwbouw-appartementen op het warmtenet aan te sluiten. Dit zal rond juni 2025 moeten gebeuren.

Lees ook: Hoe komt het centrum van Ter Aar er straks uit te zien?