Nieuw evenementenbeleid: uurtje langer doordeweeks en 'afkoelingshalfuurtje'

Foto: Gemeente Nieuwkoop

GEMEENTE NIEUWKOOP - De gemeente is de afgelopen tijd bezig geweest met het opstellen van een nieuw evenementenbeleid. Op dinsdag 9 september is het eerste concept gepubliceerd. 

De aanleiding van het nieuwe beleid zijn de ervaringen en regels van evenementen die landelijk gezien voortdurend in ontwikkeling blijven. 'Dit is dan ook de aanleiding om periodiek het evenementenbeleid onder de loep te nemen', schrijft de gemeente Nieuwkoop in het conceptbeleid.

Inwoners en organisatoren konden rond afgelopen jaarwisseling een vragenlijst invullen over de vernieuwing van het evenementenbeleid. Uit die antwoorden blijkt dat de meerderheid het aanbod van evenementen in de gemeente voldoende vindt.

Uitbreiding en alcoholgebruik jongeren

Ook kijkt de overgrote meerderheid positief naar het toenemende aantal bezoekers en uitbreiding van de evenementen die nu al georganiseerd worden. Uit de antwoorden op de vragenlijst blijkt echter ook dat de helft van de omwonenden soms of vaak overlast ervaren. 

Zowel inwoners, omwonenden en organisatoren van evenementen geven aan dat er meer aandacht zou moeten zijn voor het alcoholgebruik door jongeren onder de achttien jaar. Dit hangt samen met de bij de gemeente bekende signalen over het overmatige gebruik van alcohol door de Nieuwkoopse jeugd. Tijdens een bijeenkomst met de organisatoren is aangegeven dat de aandacht niet alleen naar alcohol zou moeten gaan, maar ook naar drugs.

Wijzigingen

Volgens de gemeente is het beleid geactualiseerd met betrekking tot gewijzigde wet- en regelgeving en landelijke ontwikkelingen. 

Zo zijn op doordeweekse dagen de eindtijden verruimd van 23.00 uur naar middernacht. Verder is er een zogenaamd 'afkoelingshalfuurtje' toegevoegd. Dit betekent dat een halfuur voor het einde van het evenement de muziek uit moet en de bar gesloten moet zijn.

De locaties voor het organiseren van evenementen zijn ook verruimd. Op voorhand is geen enkele locatie meer uitgesloten en er is ruimte om een nieuw evenement uit te proberen.

Reageren

Tot en met 6 oktober is er tijd om te reageren op het concept. Dit kan via denkmee.nieuwkoop.nl. 

Lees ook: Finale omroepersconcours tijdens de braderie Langeraar