Natuurlijk Nieuwkoop wil woningentekort oplossen: 'meer sociale huurwoningen, middenhuur en goedkope koopwoningen'

Foto: Gemeente Nieuwkoop

GEMEENTE NIEUWKOOP - Nu de politiek in Nieuwkoop langzaam weer een beetje op gang aan het komen is, blikken alle fracties uit de gemeenteraad terug op het afgelopen politieke halfjaar en blikken zij vooruit op de laatste vier maanden van 2024. Wat ging er goed? Maar vooral; wat moet er echt beter binnen de gemeentegrenzen? Het woord is ditmaal aan Pien Schrama, fractievoorzitter van Natuurlijk Nieuwkoop.

De fractievoorzitter is trots op een aantal prestaties van het partij in het eerste halfjaar.  'Voor het opstellen van een beleidskader Zonnevelden hebben we stevig ingezet op uitgebreide participatie. Dat is gerealiseerd inclusief het betrekken van inwoners bij het concept beleidskader', aldus Schrama. ' Verder hebben we een aantal bezuinigingsvoorstellen van het college met steun van andere partijen weten terug te draaien. Bijvoorbeeld geen bezuiniging op bermbeheer voor behoud biodiversiteit in de bermen, geen bezuiniging op vervoersvoorzieningen voor mensen met een beperking en geen bezuiniging op het programma duurzaamheid.'

Verder is de fractievoorzitter erg te spreken over het feit dat de voorgestelde verhoging van de OZB belasting is gehalveerd, en het open blijven van het omgevingsloket. 'Dit is belangrijk omdat het indienen van een vergunningsaanvraag nog steeds moeilijk is en laagdrempelige hulp van de gemeente moet blijven', aldus Schrama.

Veranderingen binnen de gemeente en de woningnood

Volgens Schrama moet de communicatie en participatie beter worden georganiseerd door de gemeente. Nog te vaak worden inwoners onaangenaam verrast met ontwikkelingen of besluiten omdat er niet vroegtijdig gecommuniceerd wordt en/of inwoners te laat inhoudelijk betrokken worden. 'Dat geeft veel onrust en geen vertrouwen'. 

De komende tijd wil de fractie zich vooral gaan inzetten voor beter zorg. Zo wil Natuurlijk Nieuwkoop Meer levensloopbestendige woningen voor ouderen, met ruimte om elkaar te ontmoeten en een stevig netwerk van lokale welzijnsvoorzieningen om eenzaamheid zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook is de partij tegen bezuinigingen op de jeugdzorg.

'We willen meer sociale huurwoningen, meer middenhuur en goedkope koopwoningen', vervolgt Schrama. Sociale huur en koopwoningen moeten maximaal worden toegewezen aan eigen inwoners.' De partij wil tevens ook flexwoningen op de agenda houden omdat 'deze bij dragen aan het versneld oplossen van de woningnood.'

Wanneer is het jaar geslaagd?

Als we voor elkaar krijgen dat mensen met een kleine beurs worden ondersteund bij het verduurzamen van hun huis zodat energiearmoede voorkomen wordt, en als we voor elkaar krijgen dat inwoners nog beter worden geïnformeerd en betrokken worden bij onderwerpen die spelen in hun eigen omgeving, is wat ons betreft het politieke jaar geslaagd.

Zo ver is het alleen nog lang niet: De eerste meningsvormende raad van de gemeenteraad staat komende donderdag op de planning.

Lees ook: D66 tevreden over resultaten in eerste halfjaar: 'We hebben resultaten geboekt waar we súpertrots op zijn'