Man crasht met auto in sluis, vriend komt om het leven: werkstraf voor bestuurder
WOERDENSE VERLAAT - Een man van 27 uit Kamerik is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Woerdense Verlaat, ruim een jaar geleden. Ook mag hij drie jaar geen auto besturen. Volgens de rechtbank heeft de man wel het ongeluk veroorzaakt, maar is er geen sprake geweest van roekeloos rijgedrag.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden drie jaar cel, omdat het OM vond dat er wel sprake was van roekeloos rijden, de zwaarste vorm van schuld.
De 27-jarige verdachte reed op 23 september 's nachts naar huis na een bedrijfsfeest. Hij bracht twee vrienden naar huis. Hij had volgens eigen zeggen vijf biertjes gedronken.
Geen van de drie inzittenden droeg een gordel. De bestuurder reed bij het binnenrijden van de bebouwde kom van Woerdense Verlaat met 74 kilometer per uur over een verkeersdrempel. De auto werd daardoor gelanceerd en vloog via de railing van de even verderop gelegen brug het water in.
Reddingspoging lukt niet
De auto eindigde op zijn kop in de sluiskolk van de Kadewetering. De verdachte en één van de passagiers konden uit de wagen komen.
Het 29-jarige slachtoffer lukte dat niet. Een buurtbewoner die toevallig wakker was, dook nog in het water om hem te redden, maar kon hem in de donkere kolk niet vinden.
Tijdens de rechtszaak bleek dat de bestuurder nog steeds zeer aangeslagen is door het ongeluk. Hij voelt zich enorm schuldig en komt de deur niet meer uit.
Psychische problemen
De rechtbank oordeelt dat de man 'zeer onvoorzichtig en onoplettend' rijgedrag heeft vertoond. Daarbij weegt mee dat hij had gedronken en dat hij te hard reed bij de drempel. Maar vlak voor de verkeersdrempel is de maximumsnelheid nog tachtig, dat weegt volgens de rechtbank ook mee.
Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de psychische problemen die de bestuurder nu heeft. 'Hij zal moeten leven met de gevolgen van zijn onverantwoordelijke gedrag', zo schrijven de rechters in hun vonnis.
'Verdriet niet te compenseren'
'Hij drinkt niet meer en heeft via een brief aan de familie en tijdens de zitting tot uitdrukking gebracht hoe verschrikkelijk hij het vindt dat zijn vriend is overleden en dat hij spijt heeft.'
'De rechtbank is zich ervan bewust dat het verdriet van de nabestaanden daarmee niet kan worden gecompenseerd. Wel ziet de rechtbank de verantwoordelijkheid die de verdachte wil nemen als positief', staat in de uitspraak.
Lees ook: Man overlijdt nadat auto ondersteboven in sluis belandt, bestuurder voor rechter: 'Voel me schuldig'