Maatschappelijk werk in regio gered, grootste organisatie gaat fuseren vanwege financiële problemen
REGIO - Het maatschappelijk werk in onze regio lijkt te zijn gered. Het noodlijdende Kwadraad Maatschappelijk Werk gaat fuseren met Fundis om de financiële problemen het hoofd te bieden. Kwadraad is actief in 24 van de 27 gemeenten in het noordelijk deel van Zuid-Holland. Valt Kwadraad om, dan valt het maatschappelijk werk in bijna heel onze regio om.
Wie in bijvoorbeeld in Nieuwkoop hulp via maatschappelijk werk, mediation of gezinscoaching nodig heeft, krijgt hoogstwaarschijnlijk te maken met iemand van Kwadraad. De organisatie werkt in 34 gemeenten in Zuid-Holland en Utrecht.
Vaak merk je er niets van en ga je gewoon naar het lokale buurtteam voor hulp. Maar de maatschappelijk werker of bemiddelaar tijdens een burenruzie is hoogstwaarschijnlijk in dienst van Kwadraad en wordt door de gemeente ingehuurd. Het bedrijf is dus een heel grote speler die laagdrempelige hulp biedt.
Grote financiële problemen
In februari van dit jaar bleek Kwadraad in grote financiële problemen te zitten. Bestuurder Saskia Keereweer stapte op en werd vervangen door Gert Cazemier die als interim het bedrijf moest zien te redden.
De problemen waren zo groot dat Cazemier vrij snel al sprak over de optie van een overname of een fusie. Die fusie lijkt er nu te komen. Officieel gaat het om een 'intentieverklaring voor een voorgenomen fusie'.
Niet sterk genoeg
Om de eerste nood te lenigen, voerde hij een reorganisatie door op het hoofdkantoor in Gouda. Daar moesten enkele tientallen mensen vertrekken. 'De kosten moeten omlaag en de inkomsten omhoog', zei de interim-bestuurder daarover.
Maar ondanks deze maatregelen blijkt Kwadraad het financieel niet alleen te redden, stelt Fundis in een verklaring. Er was dus meer nodig. Dat is nu gevonden in een fusie. Fundis noemt zichzelf 'een netwerk van zorg- en welzijnsorganisaties'.
Het wilde in 2013 het toen nog zelfstandige LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer overnemen. Dat ging uiteindelijk niet door omdat de rechter er een stokje voor stak.
De andere gemeenten zijn: De Ronde Venen, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Nissewaard, Rotterdam, Stichtse Vecht, Voorne aan Zee en Woerden.
Volgens Fundis gaat de overname niet om het maken van meer winst. 'We zijn tenslotte een stichting', zegt een woordvoerder. Het is de bedoeling dat Kwadraad meer gaat samenwerken bijvoorbeeld de wijkverpleging die door Fundis wordt verzorgd en met huisartsen.
De ondernemingsraad van Kwadraad moet zich nog buigen over de fusieplannen, maar is positief. Voorzitter Remon van Galen: 'Kwadraad blijft met deze fusie het sterke merk en de eigen organisatie behouden.'
Geen ontslagen meer
Er is in de plannen inderdaad afgesproken is dat iedereen die nu bij Kwadraad werkt, er ook kan blijven werken. En dat het bedrijf 'als zelfstandige organisatie' en onder dezelfde naam blijft bestaan.
De afspraken die deze week zijn gemaakt worden nu verder uitgewerkt. Ergens eind dit jaar moet de fusie dan helemaal rond zijn, zegt Fundis.