Finale omroepersconcours tijdens de braderie Langeraar

Foto: Peter Vos

LANGERAAR/NIEUWKOOP - Tijdens de braderie van Langeraar op zaterdag 14 september wordt er ook een Omroepersconcours georganiseerd.

Het is de laatste van vier concoursen die dit jaar in Nederland wordt gehouden. Peter Vos uit Nieuwkoop doet ook mee. Vorig jaar werd de Nieuwkoper derde van Nederland. 

Dit jaar is er echter nog genoeg om voor te roepen. Na de concoursen van Wommels, Zeewolde en Middelburg gaat momenteel de Friese roeper Jan Sjoerd de Vries aan kop. 

Historie van dorpsomroepers

In de tijd dat er nog geen media was, brachten boodschappers/roepers het lokale nieuws. Zelfs in de jaren na de Tweede Wereldoorlog waren er nog dorpsomroepers actief. Vaak om een boodschap van de gemeente aan te kondigen. ook werden er omroepwedstrijden georganiseerd. Omroepers in het land werden door comités of organisaties uitgenodigd om deel te nemen aan wedstrijden.

Een aantal keren per jaar komen de omroepers bij elkaar om te strijden in de vorm van een concours, voor een plaatselijke of provinciale titel. De punten van al deze concoursen opgeteld, brengt uiteindelijk een Nederlandse kampioen voort.

Het concours

De deelnemers beginnen rond 13.30 uur. De Cultuur Historische Vereniging Ter Aar bedenkt de onderwerpen voor de verplichte roep. De vrije roep is rond 15.00 uur en om 16.30 uur is de prijsuitreiking bij het podium aan het einde van de Strooplikker in Langeraar.

Bij deelname aan concoursen let een jury op diverse aspecten. Is de omroeper bijvoorbeeld goed te verstaan? Hoe origineel is zijn tekst? Hoe representatief is de roeper? En duurt de roep niet te langer dan twee minuten?

Lees ook: Veel optredens en meer dan 100 kraampjes bij Braderie Langeraar