D66 tevreden over resultaten in eerste halfjaar: 'We hebben resultaten geboekt waar we súpertrots op zijn'

Foto: D66 Nieuwkoop

GEMEENTE NIEUWKOOP - Nu de politiek in de gemeente Nieuwkoop langzaam weer een beetje op gang aan het komen is, blikken alle fracties uit de gemeenteraad terug op het afgelopen politieke halfjaar, en blikken zij vooruit op de laatste vier maanden van 2024. Wat ging er goed? Maar vooral; wat moet er echt beter binnen de gemeentegrenzen? Als eerste is D66 Nieuwkoop aan de beurt.

De afgelopen tijd hebben we meerdere resultaten bereikt waar we súpertrots op zijn', benadrukt fractievoorzitter Jop van der Pijl. 'We hebben gezorgd voor de komst van een energiefonds, gewerkt voor de rookvrije generatie, zoeken naar ruimte voor veel meer nieuwe bomen en hebben met de behandeling van de financiële stukken bezuinigingen op natuur en duurzaamheid voorkomen.'

Samen met de politieke partijen Samen Beter Nieuwkoop en Natuurlijk Nieuwkoop heeft D66 een energiefonds gecreëerd. Dankzij dit initiatief kunnen inwoners die zelf niet de middelen hebben om te investeren, subsidie krijgen voor verduurzaming. 'Op die manier zorgen we dat degene die het hardst getroffen worden wanneer er hogere energieprijzen zijn, meer kunnen verduurzamen', stelt Van der Pijl.

Rookvrije generatie en bezuinigingen

'Verder werken we samen met de VVD aan de Rookvrije Generatie. Dankzij een motie onderzoekt het college samen met sportclubs en het onderwijs welke openbare omgevingen rondom die locaties het beste rookvrij kunnen worden gemaakt.'

De gemeente Nieuwkoop moet gaan bezuinigen. Vanaf 2026 krijgen de gemeenten namelijk minder geld vanuit het Rijk. Als het aan Van der Pijl ligt mag er niet bezuinigd worden op natuur en duurzaamheid. 'Bij bezuinigingen moeten we rekening houden met de effecten op de langere termijn. De gemeente moet verder kijken dan morgen. Op het gebied van de natuur hebben we bezuinigingen op groen beheer die de natuur onomkeerbare schade zou toebrengen weten te voorkomen', vertelt de fractievoorzitter vol trots.

Hoe nu verder?

'We verwachten de komende tijd meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden voor het realiseren van een nieuwe fietstunnel in Nieuwkoop, onze fractie is benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek dat wordt gedaan op initiatief van Samen Beter Nieuwkoop, Natuurlijk Nieuwkoop en onze fractie', kijkt Van der Pijn vooruit.

'Tot slot zijn we enthousiast met de komst van een nieuwe vervoerder die zal zorgen voor verbeteringen in onze lokale bereikbaarheid door beter openbaar vervoer. We blijven ons inzetten voor verbeteringen in het OV.'

'In het komende half jaar zullen we duidelijkheid krijgen welke kansen er zijn om onze gemeente verder te vergroenen met bomen en bossages. Voor de fractie van D66 Nieuwkoop is het belangrijk dat we alle kansen die er zijn aangrijpen. Van onze fractie mogen de inwoners verwachten dat wij ons onverminderd hard zullen blijven inzetten voor een gemeente die omkijkt naar onze inwoners en verder kijkt dan morgen', besluit de fractievoorzitter.

Lees ook: Gemeente vraagt om mee te denken over woningbouw in Nieuwkoop