College wil alcoholgebruik onder jongeren verminderen en pleit voor nieuw beleid

Foto: Pixabay

GEMEENTE NIEUWKOOP - Het college van Burgemeester en Wethouders wil strengere regels voor het alcoholgebruik, vooral van minderjarigen. 'We streven ernaar dat onze jonge inwoners gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Alcohol hoort daar niet bij, in elk geval niet tot het 18e jaar', valt te lezen in het Preventie en Handhavingsplan Alcohol 2024.

Het percentage jongeren onder de 18 jaar dat recent alcohol heeft gedronken bedraagt 25%. De gemeente vindt dat dat omlaag moet. Daarnaast pleiten zij voor verhoging van het percentage van ouders dat alcoholgebruik van hun kinderen actief ontraadt en afspraken hierover maakt.

Het naleven van het NIX18-beleid bij evenementen moet ook worden bevordert. De gemeente wil verder dat (sport)verenigingen een positieve leefomgeving zonder alcohol voor minderjarigen vormen. De zeven voetbalverenigingen in de gemeente startten al eerder een campagne om het alcoholgebruik van minderjarigen in de sportkantine tegen te gaan.

Begin september werd ook een nieuw evenementenbeleid gepubliceerd door de gemeente. Hierin was plek voor een zogenaamd 'afkoelingshalfuurtje': vanaf een half uur voor het einde van een evenement moet de bar dicht zijn en mag er geen alcohol meer worden geschonken.

Wat vinden de politieke fracties?

Marit Kragtwijk, fractieassistent van D66 Nieuwkoop, pleit voor vaste schenktijden van alcohol. Zo vindt zij het wenselijk dat er bijvoorbeeld op de voetbalclubs niet al om 12.00 uur een biertje wordt gedronken in het bijzijn van kinderen. 'Daarnaast vinden wij het belangrijk dat ouders beseffen dat hun eigen drankgebruik ook invloed heeft op wat hun kinderen vervolgens doen.'

Remco Hendriks, raadslid van Samen Beter Nieuwkoop, geeft tijdens de meningsvormende raad zich te kunnen vinden in die woorden. Saskia van der Drift, raadslid bij de Nieuwkoopse VVD, is het ook met dit punt eens. 'Ouders hebben hierin een voorbeeldfunctie, elke volwassene eigenlijk', voegt zij toe.

Net als eigenlijk alle partijen sluit CDA Nieuwkoop-raadslid Leon Zoet zich bij die woorden aan. 'Ouders kennen nou eenmaal hun kinderen het best.' Wél is hij het niet helemaal eens met de geopperde vaste schenktijden door D66. 'Om 12.00 uur na de wedstrijd een biertje drinken vind ik best lekker ja', reageerde hij op het voorstel.

'Neem het alsjeblieft aan'

Daarnaast is er volgens het college een tekort van 0,31 fte. het college wil dit tekort aan toezicht- en handhavingscapaciteit invullen met incidentele middelen zoals tijdelijke inhuur van handhaving.

Dyanne Metzelaar, fractieassistent van Samen Beter Nieuwkoop vroeg zich af of deze uitbreiding wel gedaan moest worden. 'Doe dat alsjeblieft', reageerde burgemeester Robbert-Jan van Duijn. 'Als deze uitbreiding er niet komt, moet de handhaving op het nieuwe beleid komen uit de huidige capaciteit van de politie en handhaving, wat ten kostte gaat van andere prioriteiten', stelde hij.

Op donderdag 17 oktober neemt het Nieuwkoopse gemeentebestuur een definitief besluit over hoe het Preventie en Handhavingsplan er uit moet komen te zien.

Lees ook: Politie en college van Nieuwkoop waarschuwen ouderen voor babbeltrucs