College ligt 'op schema' en kijkt met vertrouwen naar de toekomst

GEMEENTE NIEUWKOOP - Het college van burgemeester en wethouders kijkt positief terug op de eerste twee jaar van de raadsperiode. Daarnaast kan volgens de gemeente Nieuwkoop met vertrouwen worden gesteld dat het college op koers ligt en dat de doelstellingen uit het collegeprogramma naar verwachting worden gerealiseerd.

Een belangrijk speerpunt voor het college in deze raadsperiode is de ruimtelijke ontwikkeling. De woningbouwopgave is gestructureerd vertaald naar een opgave per jaar, verdeeld over verschillende kernen van de gemeente. Er is een Woonzorgvisie opgesteld en er zijn meerjarige prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties. 

In de verschillende kernen is de gemeente in overleg met inwoners en betrokkenen over aanvullende parkeervoorzieningen en centrumontwikkeling. Ook op het gebied van openbaar vervoer zijn er positieve ontwikkelingen. Het OV binnen de gemeente lijkt met de overname door Qbuzz beter te worden.

Duurzaamheid en verkeer

Daarnaast zet de gemeente belangrijke stappen richting duurzaamheid. Ook loopt volgens hen de afvalinzameling naar behoren. 'Hoewel er ruimte is voor verbetering, met name op het gebied van scheiden van PMD-afval', aldus de gemeente Nieuwkoop.

Ook verkeersveiligheid blijft een aandachtspunt. Onderzoek naar passende maatregelen is in volle gang, met speciale aandacht voor locaties zoals de Kerkweg en de Oost-en Westkanaalweg in Ter Aar. Tevens is er speciale aandacht voor de oversteek van de N231 bij Nieuwkoop.

Financiën en IKC's

Daarnaast zegt de gemeente financieel gezond te zijn. Wél heeft het Rijk aanzienlijke bezuinigingen aangekondigd voor het Gemeentefonds. Om hierop voorbereid te zijn, is het project ‘Nieuwkoop blijvend in Evenwicht’ gestart.

Op het gebied van onderwijs en kinderopvang worden momenteel drie nieuwe Integrale Kindcentra (IKC’s) voorbereid. Het IKC in Langeraar opent in 2025, gevolgd door Woerdense Verlaat en Nieuwveen in de jaren daarna. Het onlangs vastgestelde evenementenbeleid zorgt ervoor dat evenementen in de gemeente soepel kunnen verlopen. 

Reflectie en vooruitblik

'Een tussentijdse evaluatie is niet alleen een reflectie op het functioneren en het succes van het college. Het is ook een reflectie op het functioneren en het succes van de gemeenteraad. De gemeenteraad maakt het werk van het college mogelijk', zegt de gemeente.

Lees ook: Banenmarkt Nieuwveen: werkgelegenheid en ontwikkelingen in de gemeente