Brief op de mat: coronabooster voor 60-plussers en mensen met griepprik

Foto: Studio Alphen

REGIO - Mensen boven de zestig jaar en anderen die jaarlijks een griepprik krijgen, kunnen vanaf nu een brief op de deurmat verwachten waarin ze worden uitgenodigd voor het halen van een boosterprik tegen corona. In onze regio zijn de GGD'en klaar voor de najaarscampagne die op 16 september begint.

Het RIVM meldt dat de meeste mensen inmiddels goed beschermd zijn tegen het coronavirus. Als ze besmet raken, worden ze doorgaans niet heel erg ziek.

Toch is er een boostercampagne die min of meer gelijk loopt met de griepprik. Groot verschil: de griepprik wordt gezet bij de huisarts, voor een coronabooster moet je naar een prikplek van de GGD.

Ook moet je zelf een afspraak maken om zo'n booster te halen. Daarvoor kunnen mensen bellen met het landelijke nummer 0800-7070 of met een DigiD kan je ook digitaal een afspraak maken via de website Planjeprik.nl

mRNA-vaccin of (misschien) iets anders

De coronabooster is in principe een mRNA-vaccin. Maar omdat sommige mensen hier allergisch voor zijn of omdat sommige mensen dit nieuwe soort vaccin echt niet willen komt er mogelijk een traditioneler 'eiwitvaccin' beschikbaar. Dat is er nog niet.

Wie echt dit vaccin wil hebben, of het andere niet verdraagt, kan dat aangeven bij de afsprakenlijn. Mogelijk moeten ze dan wel wachten omdat niet helemaal zeker is dat het vaccin ingezet gaat worden en vanaf wanneer het beschikbaar is, zegt een woordvoerder van de GGD Haaglanden.

Zwangeren hoeven niet meer

Tot vorig jaar werden ook zwangere vrouwen opgeroepen om een booster te halen. Dat is dit jaar veranderd. Het RIVM meldt dat zwangeren de prik niet meer nodig hebben. Wie in de zorg werkt en zwanger is wordt echter wel aangeraden om zich te laten vaccineren.

De coronaprik wordt gegeven door de GGD en kan daarom niet tegelijk met de griepprik bij de huisarts worden gehaald. Dat is een erfenis uit het verleden. Maar wie niet in staat is om naar een prikpost te komen en toch een booster wil hebben, kan die ook thuis krijgen. Een medewerker van de GGD komt dan langs.

Onder andere in Alphen

In het werkgebied van de GGD Hollands-Midden zijn prikposten te vinden in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. Een overzicht staat hier.

De GGD geeft aan geen moeite te hebben gehad met het vinden van personeel. En voor de duidelijkheid: je kunt er niet zomaar binnenlopen, je moet dus eerst een afspraak maken.

Lees ook: Bloedprikposten in ziekenhuizen nog altijd dicht: geen zicht op heropening