Booteigenaren kunnen afwalwater kwijt bij nieuw vuilwaterstation in Nieuwkoop

NIEUWKOOP - Booteigenaren die de Nieuwkoopse Plassen bezoeken, kunnen voortaan hun vuilwater op een makkelijke en milieuvriendelijke manier kwijt. Bij de Jachthaven aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop is onlangs een nieuw vuilwaterstation in gebruik genomen. Hier kunnen mensen hun afvalwater laten afzuigen.

Het lozen van vuilwater uit boten is verboden en is schadelijk voor mensen en dieren. Het afvalwater bevat ziekteverwekkers, voedingsstoffen en chemische stoffen die de balans in het water verstoren. Door het vuilwater af te zuigen, wordt de verspreiding van bacteriën en virussen voorkomen en wordt de algengroei en het zuurstoftekort in het water verminderd.

Het vuilwaterstation is uitgerust met een elektrisch oplaadpunt en een watertappunt, waardoor booteigenaren meerdere diensten op één plek kunnen krijgen. De gemeente Nieuwkoop neemt het beheer van het station voor haar rekening en zorgt voor het onderhoud en de afvoer van het vuilwater.

Schoner water

Het vuilwaterstation is een initiatief van de gebruikersvereniging Plassengebied Nieuwkoop en omgeving. De gemeente Nieuwkoop, de provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland hebben financieel bijgedragen aan de plaatsing van het station.

Afgelopen vrijdag werd het vuilwaterstation in gebruik genomen. Hoogheemraad Hans Schouffoer is zeer te spreken over de nieuwe toevoeging: 'Ik hoop dat booteigenaren in de regio Nieuwkoop gebruik gaan maken van het vuilwaterstation en zo hun steentje bijdragen aan schoner water in dit mooie plassengebied. Dit vuilwaterstation is meer dan een technische installatie; het is een symbool van onze gezamenlijke inzet voor een schonere, gezondere en duurzamere toekomst.'

Lees ook: Ziendeweg wordt afgesloten, gemeenteraad wil geen juridische stappen