BOA's in Nieuwkoop krijgen bodycam: 'Het heeft een preventieve en de-escalerende werking'

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE NIEUWKOOP - BOA's in de gemeente Nieuwkoop worden uitgerust met een bodycam. Deze maatregel neemt de gemeente om de veiligheid van het personeel te verbeteren en om de naleving van de privacywetgeving te waarborgen.

Het primaire doel van het gebruik van bodycams is het verhogen van de veiligheid van BOA’s en toezichthouders en het de-escaleren van potentieel gewelddadige situaties. Daarnaast dienen de opnames voor zelfevaluatie na incidenten.

BOA's en toezichthouders mogen de bodycams alleen inzetten in situaties die dreigen te escaleren. Dit moeten zij duidelijk kenbaar maken. 'Ik verwacht dat de inzet van bodycams bijdraagt aan een veiligere werkomgeving voor onze BOA’s en toezichthouders. En dat het een preventief en de-escalerend effect heeft', aldus burgemeester Robbert-Jan van Duijn.

Privacy en veiligheid

De opnames zijn uitsluitend voor aangifte bij de politie na agressie of voor zelfevaluatie. Gegevens worden versleuteld opgeslagen op een externe zwaar beveiligde server. Deze gegevens worden na 28 dagen vernietigd, behalve als het een lopend incident is of er een gehonoreerd derde-verzoek is.

In augustus start er een interne training voor BOA's over het gebruik van de bodycams. Vanaf september worden de bodycams daadwerkelijk ingezet. De gemeente benadrukt dat de gemaakte beelden niet via internet of sociale media verspreid zullen worden. 

Lees ook: Zeven autodiefstallen in gemeente Nieuwkoop in eerste halfjaar