Appende automobilisten betrapt door politie vanuit geblindeerde bus, hoe werkt dat?

Politieagentes 'bespieden' voorbijrijdende automobilisten vanuit een bus Foto: Omroep West

REGIO - 'Hoeveel is die boete? 420 euro? Doe normaal!' De bestuurder van een oude Opel Corsa verschiet van kleur als het boetebedrag voor appen of bellen achter het stuur bekend wordt. Hij is een van de vele automobilisten die donderdag ergens op de Zuid-Hollandse snelwegen bekeurd is tijdens de Europese Roadpol controle. Een maand waarin de politie inzet op het terugdringen van afleiding achter het stuur, bijvoorbeeld door de mobiele telefoon. Als verslaggever van Omroep West mag ik een middag mee.

De politie Eenheid Den Haag zet donderdag zo'n dertig man in voor de controle, weet Jacco Klapwijk, coördinator van de actie. 'We hebben een touringcar, zes anonieme politieauto's, en drie motoren.'

Hoewel er ook geavanceerde camera's bestaan om automobilisten met de telefoon in de hand te betrappen, gaat het deze donderdag een stuk simpeler. Om de haverklap worden automobilisten op de bon geslingerd.

Geblindeerde ramen

Vanuit een bus met geblindeerde ramen 'begluren' agenten van de verkeerspolitie en het Haagse politiebureau Laak de automobilisten. Wanneer iemand niet handsfree belt of iets anders doet wat niet mag, worden het kenteken en model auto doorgegeven vanuit de bus. Daarna haalt een van de anonieme voertuigen de bestuurder van de weg.

'Witte Volvo, kan de dertien hem van de weg halen?', klinkt het door de bus. Als meerijdende verslaggever valt het me op hoe goed je vanuit de bus kunt zien wat mensen doen achter het stuur.

Ferdi en Boy in hun anonieme politiewagen Foto: Omroep West

'We leggen zoveel mogelijk vast', legt Klapwijk uit. 'Het kenteken natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld of iemand de telefoon in de linker- of rechterhand vast heeft. Daarmee maken we een zaak die eventueel voor de rechter komt zo sterk mogelijk.'

Iemand die beweert dat hij de telefoon niet vast had, moet wel van heel goeden huize komen om aan te kunnen tonen dat de politie fout zit. 'Een vrouw beweerde vanmorgen dat haar dochter de telefoon in de hand had en niet zij zelf. Maar we zagen allemaal vanuit de bus allemaal dat zowel de vrouw als haar dochter een telefoon vast hadden', zegt een van de controlerende agentes.

Totaal geen aandacht voor de weg

Of het verkeerd gebruik van de telefoon in de auto is toegenomen durft Klapwijk niet te zeggen, want daar zijn geen cijfers over. Maar als verslaggever stel ik vast dat het continu raak is.

In het eerste uur dat we met de bus rijden zijn al vijftien automobilisten aangehouden en bekeurd. Ik ben toch echt wel verbaasd wanneer we een Duitse vrachtwagen inhalen en de chauffeur secondenlang zijn blik op zijn telefoon heeft, en niet op de A4 bij Wateringen.

In vliegende vaart achter hardrijder aan

Ferdi en Boy besturen één van de anonieme wagens die meedoen aan de actie. Vanaf de achterbank merk ik dat ze totale controle hebben over de bloedsnelle Audi waarin ze rijden.

Ze gaan op de A12 achter een hardrijder aan in een Mercedes. Die heeft uiteindelijk mazzel, want van achteren nadert een bedrijfsbusje waarvan de bestuurder duidelijk niet ziet dat er een anonieme politieauto voor hem rijdt.

MONOcam boven snelweg A4 bij Den Hoorn Foto: Omroep West

Met de videowagen meten ze, nadat Ferdi hem heeft laten passeren, zijn snelheid over een periode van minstens 16 seconden. '134 kilometer per uur en onnodig links rijden, we halen hem van de weg af', zegt Boy.

De aangehouden bestuurder sputtert niet heel erg tegen. 'Ik heb haast. Ik moet mijn vriendin ophalen.' Maar dat is dan wel met een fikse bekeuring op zak.

Vol in de ankers bij zien van volgbordje

Naast boetes wil de ploeg in de bus ook een zogeheten artikel 130 procedure voor een betrapte bestuurster. 'We gaan een rijgeschiktheidsonderzoek laten doen bij het CBR.'

'Toen ze het bordje kreeg om de politieauto te volgen vloog ze in de paniek. Ze trapte op de rem en ging met 50 kilometer per uur op de tweede baan rijden. Levensgevaarlijk!'

De 'opbrengst' van de controle donderdag:

  • 84 mobiele telefoon overtredingen
  • 24 snelheidsovertredingen
  • 17 overig (bijvoorbeeld doorgetrokken streep)
  • 2 bestuurders hadden geen geldig rijbewijs
  • 1 bestuurder had nog een boete openstaan

Lees ook: Man steelt cassette met muntgeld bij Zorgboerderij de Hoop