Aantal fietsongelukken in de gemeente Nieuwkoop hoger dan landelijk gemiddelde

Foto: Pixabay

GEMEENTE NIEUWKOOP - De zomervakantie zit erop en langzaam maar zeker stromen de fietspaden weer vol met kinderen die naar school gaan. Voor veel verkeersdeelnemers is dat nog even wennen. In de gemeente Nieuwkoop gebeuren er jaarlijks namelijk iets meer dan 40 ongevallen met fietsers. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data afkomstig van Rijkswaterstaat en de politie.

In heel Nederland gebeuren jaarlijks ongeveer 19.000 ongelukken waar fietsers bij betrokken zijn. Alleen al in de provincie Zuid-Holland zijn dat er al 5.500. Dat komt neer op ongeveer 15 fietsongelukken per 10.000 inwoners.

De ongelukken in Nieuwkoop liggen net iets onder het gemiddelde van de provincie. In de gemeente gebeuren veertien ongelukken per 10.000 inwoners. Deze cijfers liggen wél ruim boven het landelijk gemiddelde van 10,6 fietsongelukken per 10.000 inwoners. In 2022 werden er 41 ongelukken gemeld in de gemeente Nieuwkoop waar een fietser bij betrokken was. 

Vaak auto betrokken

Bij bijna 60 procent van alle fietsongevallen in Nederland is een auto betrokken. 'Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd', legt Menno Dijcks, verzekeringsexpert bij Independer uit.

'Wat ook opvalt is het aantal ongelukken met een elektrische fiets'. vertelt Dijcks. 'Dat waren er ruim 3200 en dat komt neer op zo’n 16,9 procent van het totaal aantal ongelukken.' Elektrische fietsen hebben in de meeste gevallen een botsing met een auto (55,4 procent), al wordt er ook vaak tegen een niet-elektrische fiets aangereden (18,8 procent).

Lees ook: Vriezenweg bijna drie maanden dicht wegens werkzaamheden